ALMINDELIGE VILKÅR – OPERATIONEL LEASING
ALMINDELIGE VILKÅR – OPERATIONEL LEASING – MISTERGREEN LEASE
§ 1 – Anvendelsesområde
- Disse betingelser finder anvendelse ved operationel leasing af køretøjer.
§ 2 – Ejendomsret
- Leasinggiver har ejendomsretten til det leasede køretøj i hele leasingperioden. Leasinggiver er uberettiget til at sælge, pantsætte eller på anden måde råde retligt over det leasede køretøj.
- Leasingtager må ikke fjerne fabrikantens eller leverandørens mærker og numre på det leasede \ køretøj. Leasinggiver kan forlange, at der på det det leasede køretøj anbringes et mærke, der \ angiver at køretøjet tilhører leasinggiver. Et sådan mærke må ikke fjernes af leasingtager.
- Leasinggiver kan forlange, at der på køretøjet anbringes et mærke, der angiver, at køretøjet \ tilhører leasinggiver, og sådanne mærker må ikke fjernes af leasingtager.
- Såfremt leasingtager er en erhvervskunde kan leasinggiver forlange, at leasingtager for egen regning lader sin revisor udarbejde og til leasinggiveren fremsende rapport om tilstedeværelsen \ af leasingkøretøjet.
- Ved registrering af leasingkøretøjet i Motorregistret, angives leasinggiver som ejer og leasingtager \ som bruger af køretøjet.
- Leasinggivers ejendomsret indbefatter desuden genstande, der indføjes i eller erstatter dele af det \ leasede.
- Leasinggiver har til enhver tid ret til at besigtige det leasede køretøj. Leasinggiver kan overlade en \ sådan besigtigelse til en særlig teknisk kyndig. Hvis der ved besigtigelsen påpeges mangler ved vedligeholdelsen eller gøres indsigelser mod benyttelsesmåden, skal leasingtageren straks efterkomme leasinggivers anvisninger herom og afhjælpe de mangler.
§ 3 – Brugsret
- Såfremt leasingtager er en erhvervskunde har denne ret til at anvende leasingkøretøjet i sin erhvervsvirksomhed.
- Leasingkøretøjet må ikke fremlejes, udlånes eller overlades til tredjemand. Den rent lejlighedsvise overladelse af brugen af leasingkøretøjet til medlemmer af leasingtagers familie og leasingtagers omgangskreds, er ikke omfattet af dette forbud. \ Såfremt leasingtager er en erhvervskunde kan denne tillige overlade brugen af leasingkøretøjet til ansatte, men skal forinden påse, at føreren har gyldigt kørekort. Leasingtager har i alle tilfælde det fulde ansvar for leasingkøretøjet, herunder om der er forsikringsdækning for tredjemands brug af køretøjet.
- Leasingkøretøjet må ikke på nogen måde ændres eller omdannes uden leasinggivers skriftlige samtykke.
- Leasingkøretøjet må ikke permanent anvendes uden for Danmarks grænser.
- Leasingtager er forpligtet til at respektere og overholde alle love, forordninger og forskrifter som er forbundet med besiddelsen, brugen, pasningen og vedligeholdelsen af køretøjet. Leasingtager friholder leasinggiver for alle krav, som måtte være et resultat af sådanne forsømmelser, herunder hvis det resulterer i konfiskation eller beslaglæggelse af køretøjet.
§ 4 – Leasingydelsen
- Som vederlag for brugen af det leasede køretøj betaler leasingtager en leasingydelse, hvis størrelse og forfaldstid fremgår af leasingaftalen. I beregningsgrundlaget for leasingydelsen indgår en forholdsmæssig registreringsafgift på køretøjet samt rentetillæg til Skatteforvaltningen for rest- registreringsafgiften for leasingaftalens afgiftsperiode, som fremgår af. Afgiftsperioden beregnes fra køretøjets indregistreringsdato i Motorregisteret.
- Leasingydelsen, som fremgår af leasingaftalen, er fast i hele leasingperioden.
- Ændres de skatter og afgifter m.v. herunder registreringsafgiften, som leasinggiver har forudsat, således at den ved beregningen af leasingydelsen anvendte anskaffelsessum ændres, reguleres \ leasingydelsen forholdsmæssigt tilsvarende.
- Ved forsinket betaling af leasingydelsen eller andre skyldige ydelser i henhold til leasingaftalen \ betales morarente med 2% pr. påbegyndt måned samt rykkergebyr.
- Fejl eller mangler ved leasingkøretøjet samt bortkomst eller beskadigelse af dette ved en \ begivenhed, der ikke beror på leasinggivers forhold, fritager ikke leasingtager fra at betale leasingydelsen, ligesom erlagt ekstraordinær leasingydelse ikke kan forlanges tilbagebetalt. Ved bortkomst eller totalbeskadigelse af leasingkøretøjet samt ved ophævelse af købsaftalen, opgøres parternes mellemværende i henhold til § 15.
§ 5 – Levering
- Med mindre andet er aftalt skal leasingtager ved leasingperiodens start afhente køretøjet på leasinggivers adresse.
§ 6 – Opsigelse
- Leasingaftalen er med de under pkt. 2, 3 og 4 nævnte undtagelser uopsigelig i hele den aftalte leasingperiode.
- Hver af parterne kan opsige leasingaftalen uden varsel, såfremt det viser sig umuligt at levere leasingkøretøjet, eller såfremt levering ikke er sket senest seks måneder efter det aftalte tidspunkt, og leasinggiver herefter kan ophæve købsaftalen. Opsiges leasingaftalen i henhold til denne bestemmelse, skal leasingtageren erstatte leasinggiverens tab ved indgåelsen af aftalen.
- Såfremt leasingtager er en erhvervskunde, kan leasinggiver videre opsige leasingaftalen uden varsel i følgende tilfælde, og opgørelse foretages jf. § 15:
- i) Er leasingtager en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab, såfremt den personligt \ ansvarlige indehaver eller en af disse dør.
- ii) Er leasingtager et aktie- eller anpartsselskab ved overgang af en bestemmende del af aktieeller anpartskapitalen.
- iii) Såfremt leasingtager afhænder væsentlige dele af sine erhvervsaktiviteter, eller leasingtagers kapitalgrundlag reduceres væsentligt i leasingperioden.
- Såfremt leasingtager er en privatperson, kan denne, uanset at leasingaftalen er indgået for en længere periode, efter forløbet af 11 måneder opsige leasingaftalen med 1 måneds varsel til udgangen af en måned mod betaling af den aftalte leasingydelse i opsigelsesperioden.
- Leasingaftalen kan desuden ved gensidig aftale opsiges med 14 dages varsel til udløbet af en måned. Dette betinget af leasinggivers accept. Parternes økonomiske mellemværende opgøres da i henhold til § 15, idet leasingtager dog ikke hæfter for uforfaldne leasingydelser jf. § 15, stk. 1, litra b.
- Opsigelsen skal være skriftlig og har virkning, når den er kommet frem til leasinggiver.
- Erlagt ekstraordinær leasingydelse og depositum tilbagebetales ikke ved førtidigt ophør. Underleasingtager.k ilometer opgøres forholdsmæssigt og afregnes imellem leasinggiver og
§ 7 – Leasinggivers ansvar
- Leasingtager har inden leasingaftalens indgåelse udvalgt leasingkøretøjet og godkendt fabrikat og specifikationer.
- Leasinggiver hæfter ikke for rettidig levering eller mangler ved leasingkøretøjet (leasingkøretøjets brugsegenskaber eller andre faktiske og retlige mangler). Leasinggiver fraskriver sig ansvaret for ethvert tab, herunder driftstab eller andre følgeskader, som forsinkelse eller mangler ved leasingkøretøjet måtte udløse hos leasingtager. Uanset køretøjets brugbarhed skal leasingtager betale leasingydelsen til leasinggiver, når leasingkøretøjet er leveret. Til kompensation herfor overdrager leasinggiver sine beføjelser i forhold til leverandøren, herunder eventuelle garantier, til leasingtager på de vilkår, der er nævnt nedenfor. I tilfælde af at leverandøren tilbyder omlevering, er leasingtager forpligtet til at underskrive ny leasingaftale for den resterende leasingperiode omhandlende det omleverede køretøj.
- Konstaterer leasingtager efter leasingkøretøjets overgivelse, at det ikke var kontraktmæssig ved leveringen, skal leasingtager straks reklamere over for leverandøren efter fejlen/manglen blev erkendt. Leasingtager skal underrette leasinggiver om alle forhold af betydning for gennemførelsen af et eventuelt krav, i enhver henseende følge leasinggivers anvisninger samt efter anmodning straks eller senere overlade det til leasinggiver på leasingtagers vegne at søge et eventuelt krav gennemført.
- I tilfælde af mangler er leasingtager forpligtet til at acceptere afhjælpning fra leverandøren for leverandørens egen regning.
- Kan leverandøren ikke forpligtes til afhjælpning, eller kan en mangel i øvrigt ikke afhjælpes, som nævnt i pkt. 4, skal tilfælde af mangler fortrinsvis afklares ved afslag i køretøjets købesum. Et opnået afslagsbeløb skal leverandøren udbetale til leasinggiver. Den fremtidige leasingydelse reguleres fra modtagelsen af afslagsbeløbet i forhold til det beløb, leasinggiver faktisk modtager fra leverandøren.
- Leasinggiver hæfter under ingen omstændigheder over for leasingtager for erstatning på grund af afsavn af køretøjet eller andre indirekte tab.
- Hæves købsaftalen, tilfalder købesummen leasinggiver, og der foretages en opgørelse af mellemværendet mellem leasinggiver og leasingtager i henhold til § 15, stk. 1, litra a og d. Erstatning for forsinkelse og følgeskader tilkommer leasingtager.
- Vedrørende produktansvar påtager leasinggiver sig ikke yderligere forpligtelser over for leasingtager, end hvad der følger af ufravigelig lovgivning.
§ 8 – Leasingtagers ansvar
- Leasingtager er ansvarlig for, at såvel private som offentlige forskrifter, der gælder for benyttelsen af det leasede køretøj, overholdes, og at fornødne tilladelser indhentes. Leasingtager friholder leasinggiver for ethvert ansvar, denne måtte ifalde over for det offentlige eller over for private på grund af den brug, leasingtager gør af det leasede, herunder at forskrifter ikke er iagttaget eller tilladelse ikke indhentet.
§ 9 – Vedligeholdelse
- Service- og vedligeholdelsesaftalen er en integreret og fast del af leasingaftalen jf. bilag 1. Leasingtager har herudover pligt til for egen regning at vedligeholde det leasede køretøj på en sådan måde, at køretøjet til enhver tid er i god, brugbar stand, og ikke udviser anden forringelse end, hvad der følger af almindeligt slid og ælde.
- Leasingtager skal nøje overholde gældende forskrifter som angivet i instruktionsbøger og lignende materiale fra leverandøren.
- Ved vedligeholdelse og reparation af leasingkøretøjet må der ikke foretages ændringer eller omdannelse af dette uden leasinggivers skriftlige samtykke.
§ 10 – Risiko
- Leasingtager bærer risikoen for leasingkøretøjets ødelæggelse, forringelse, beskadigelse eller bortkomst (herunder tyveri) fra leveringstidspunktet, og indtil leasingkøretøjet er tilbageleveret til leasinggiver.
- Hvis leasingkøretøjet ødelægges, forringes, beskadiges eller bortkommer - uanset af hvilken årsag - skal leasingtager straks underrette leasinggiver herom.
- Hvis leasingkøretøjet kan repareres, påhviler det leasingtager for egen regning at istandsætte dette, i det omfang reparation ikke er omfattet af en service- og vedligeholdelsesaftale.
- Hvis køretøjet ikke kan repareres, ophører leasingaftalen, hvorefter parternes mellemværende opgøres efter reglerne i § 15. \
§ 11 – Forsikring
- Leasingtager er forpligtet til for egen regning at tegne ansvars- og kaskoforsikring af leasingkøretøjet og til ved eventuelle skader at underrette leasinggiver og til at indsende skadesanmeldelse til forsikringsselskabet.
- Eventuel forsikringserstatning for værdiforringelse af køretøjet tilkommer leasinggiver.
- Leasingtager tiltræder ved sin underskrift, at forsikringsselskabet anmodes om at notere \ panthaverdeklaration for leasingtagers regning i overensstemmelse med gældende vilkår.
- Leasingtager er indforstået med, at leasinggiver og det til enhver tid værende forsikringsselskab må udveksle alle typer af oplysninger om forsikringsforholdet herunder CPR-nr., restancer mv. til \ brug for administrative og kreditmæssige formål.
- Uanset hvilket forsikringsselskab leasingtager vælger, er leasinggiver uden indflydelse på eller \ uden ansvar for den valgte forsikring, herunder præmieberegning, størrelse af selvrisiko, dækningsomfanget, fastsættelse af eventuel skadeserstatning, eller øvrige forsikringsforhold. Leasingtager hæfter selv for eventuel selvrisiko på den valgte forsikring.
- Leasinggiver kan til enhver tid vælge for leasingtagers regning selv at tegne ansvars- og kaskoforsikring for leasingkøretøjet.
§ 12 – Oplysningspligt
- Såfremt leasingtager er en erhvervskunde, skal denne efter anmodning udlevere seneste årsregnskab, perioderegnskaber og budgetter samt ansvarlige indehaveres personlige regnskaber. Leasingtager skal endvidere underrette leasinggiver om forhold af væsentlig betydning for leasinggivers kreditrisiko.
- Såfremt leasingtager er en erhvervskunde, skal denne ved ændring af forretningssted straks skriftligt underrette leasinggiver.
- Såfremt leasingtager er en privatkunde, skal denne ved ændring af bopæl straks skriftligt underrette leasinggiver.
§ 13 – Sikkerhedsstillelse
- Har leasingtager stillet depositum eller anden sikkerhed for leasingtagers forpligtelser, tjener denne sikkerhed tillige leasinggiver til sikkerhed for enhver anden forpligtelse leasingtager har eller måtte få over for leasinggiver ved egen medvirken, men uanset skyldgrund.
§ 14 – Misligholdelse
- Leasinggiver kan uden varsel hæve leasingaftalen, såfremt leasingtager væsentligt misligholder sine forpligtelser ifølge leasingaftalen, herunder at:
- Leasingtager undlader at betale forfaldne leasingydelser eller andre skyldige beløb senest otte dage efter forfaldstid.
- Leasingtager går konkurs, og boet ikke inden otte dage efter at have modtaget opfordring indtræder i leasingaftalen og stiller fornøden sikkerhed.
- Leasingtager, såfremt denne er en erhvervskunde, iværksætter en ikke-anmeldt betalingsstandsning eller bliver taget under rekonstruktionsbehandling, medmindre der med rekonstruktørens samtykke rettidigt er afgivet erklæring om videreførelse af leasingaftalen efter konkurslovens regler.
- Leasingtager misligholder anden leasing- eller låneaftale med leasinggiver
- Leasingtager forsømmer at vedligeholde det leasede køretøj eller undlader behørig \ reparation af disse.
- Leasingtager nægter leasinggiver adgang til at besigtige det leasede køretøj.
- Leasingtager anvender det leasede køretøj i strid med de love, forskrifter og instruktioner, \ der gæler for sådan brug, eller undlader at indhente de fornødne offentlige tilladelser.
- Leasingtager i strid med § 3, overlader brugen helt eller delvist til en anden.
- Leasingtager undlader at tegne og opretholde forsikringer i henhold til § 11.
- Leasingtager, såfremt denne er en erhvervskunde, undlader på anfordring at forelægge \ regnskaber m.v. i henhold til § 12.
- Leasingtager misligholder service- og vedligeholdelsesaftale med leasinggiver.
I de under pkt. 1, litra d – k nævnte tilfælde kan aftalen kun hæves, såfremt leasingtager ikke senest otte dage efter at være blevet opfordret skriftligt hertil, har bragt misligholdelsen til ophør.
§ 15 – Opgørelse
- Hæves leasingaftalen af leasinggiver, eller ophører leasingaftalen på grund af leasingkøretøjets undergang eller totalbeskadigelse, eller som følge af købsaftalens ophævelse, er leasingtager pligtig til leasinggiver at betale:
- Alle forfaldne ubetalte leasingydelser samt andre skyldige ydelser med tillæg af renter og omkostninger
- Det ved opgørelse af over-/underkørte kilometer fremkomne beløb. Ved førtidigt ophør sker opgørelsen forholdsmæssigt.
- Erstatning for yderligere tab, leasinggiver måtte lide som følge af leasingtagers misligholdelse og/eller leasingaftalens ophør før udløbet af leasingperioden
- Morarenter med 2% pr. påbegyndt måned af det beløb, leasingtager i medfør af pkt. a - d bliver leasinggiver skyldig fra opgørelsesdagen at regne indtil betaling sker eller godskrivning sker, jf. nedenfor.
- Leasinggivers krav reduceres med det nettobeløb, leasinggiver opnår enten ved fornyet leasing af leasingkøretøjet for den resterende del af leasingperioden, ved salg af leasingkøretøjet eller ved udbetaling af forsikringssummen eller tilbagebetaling af købesummen. Overstiger det beløb, der indvindes herved, leasinggivers krav, kan det overskydende beløb ikke kræves udbetalt.
§ 16 – Tilbagelevering
- Ved leasingperiodens udløb eller ved ophør af leasingaftalen, skal leasingtager tilbagelevere det leasede køretøj på leasinggivers adresse eller til et af leasinggiver angivet sted inden for landets grænser.
- Leasingtager betaler alle hermed forbundne omkostninger.
- Leasingtager kan ikke udøve tilbageholdsret i det leasede køretøj.
Leasingtager accepterer, at leasinggiver er berettiget til at opkræve en af leasinggiver beregnet forholdsmæssig leasingydelse samt andre omkostninger herunder leasinggivers forøgede udgifter til registreringsafgift, der kan henføres til for sen tilbagelevering af køretøjet. Betaling af denne forholdsmæssige leasingydelse berettiger ikke leasingtager til at disponere over køretøjet efter aftalens ophør, dvs. ved udløbet af opsigelsen.
§ 17 – Transport
- Leasinggiver er berettiget til at overdrage rettighederne, herunder ejerskabet til køretøjet og forpligtelserne ifølge leasingaftalen til tredjemand, dog med respekt af leasingtagers rettigheder ifølge leasingaftalen.
§ 18 – Værneting
- Søgsmål om krav, der støttes på leasingaftalen, kan kun anlægges for retten i den retskreds, hvor leasinggiver har sit hovedforretningssted.
Leasingtager er forpligtet til at lade sig medindstævne/medindklage for den domstol eller voldgiftsret, hvor leasinggiver måtte blive indstævnt/indklaget i tvister, der vedrører eller udspringer af det leasede køretøj.
Parternes retsforhold afgøres efter dansk ret.
§ 19 – Force Majeure
- Leasinggiver er erstatningsansvarlig, hvis leasinggiver på grund af fejl eller forsømmelser opfylder aftalte forpligtelser for sent eller mangelfuldt, i det omfang det er fastsat i denne kontrakt. Selv på de områder, hvor der gælder et strengere ansvar, er leasinggiver ikke ansvarlig for tab, som skyldes:
- Nedbrud i/manglende adgang til IT-systemer eller beskadigelser af data i disse systemer, der kan henføres til nedennævnte betingelser, uanset om det er leasinggiver selv eller en ekstern leverandør, der står for driften af systemerne.
- Svigt i strømforsyning eller telekommunikation, lovindgreb eller forvaltningsakter, naturkatastrofer, krig, oprør, borgerlige uroligheder, sabotage, terror eller hærværk (herunder computervirus og -hacking),
- Strejke, lockout, boykot eller blokade, uanset om konflikten er rettet mod eller iværksat af leasinggiver selv eller leasinggivers organisation, og uanset konfliktens årsag. Det gælder også, når konflikten rammer dele af leasinggiver.
- Andre omstændigheder, som er uden for leasinggivers kontrol.
Leasinggivers ansvarsfrihed gælder ikke, hvis
- Leasinggiver burde have forudset det forhold, som er årsag til tabet, da aftalen blev \ indgået eller burde have undgået eller overvundet årsagen til tabet.
- Lovgivningen under alle omstændigheder gør leasinggiver ansvarlig for det forhold, som \ er årsag til tabet. \ Ovennævnte Force Majeure-klausul gælder også for så vidt angår leasingtagers forhold \
§ 20 – Persondata
- Leasinggiver er dataansvarlig og er berettiget til at anvende, behandle og opbevare leasingtagers data - der fremgår af leasingaftalen eller følger heraf - (identitetsoplysninger, kontaktoplysninger, oplysninger om økonomiske forhold mv.) fra begyndelsen af parternes forretningsforhold, hvilket leasingtager accepterer. Leasingtager accepterer endvidere, at dennes oplysninger gives til relevante parter med henblik på opfyldelse af leasingaftalen.
- Leasingtager accepterer endvidere, at sådanne oplysninger kan videregives til ethvert andet selskab i leasinggivers koncern i Danmark som i udlandet, samt at sådanne koncernselskaber kan registrere, opbevare og behandle oplysningerne.
- Leasingtager accepterer endvidere, at de afgivne data kan blive videregivet til en udbyder af refinansieringsprodukter med henblik på refinansiering.
§ 21 – Klageadgang
- Såfremt leasingtager er en privatperson er der mulighed for at klage til:
Forbrugerklagenævnet Center for Klageløsning Nævnenes Hus Toldboden 2
8800 Viborg 16
Klagen kan indgives i et klageskema, der kan rekvireres hos Pengeinstitutankenævnet eller Forbrugerklagenævnet eller eventuelt elektronisk på www.pengeinstitutankenævnet.dk eller www.forbrug.dk.
Forinden klagen kan indleveres, skal leasingtager forgæves have forsøgt at kontakte Leasinggiver for at opnå en tilfredsstillende løsning på de forhold, der klages over.
Tilsynsmyndighed
Leasinggiver er underlagt tilsyn fra:
Forbrugerombudsmanden Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby
Ingen garantiordning
Der findes ingen garantifond eller garantiordning for nærværende aftale